Klik hier voor live-stream 3d-printer

 

 

3dArd - Techniek

Er zijn meerdere 3D-print technieken ontwikkeld die allemaal een net andere manier hebben van een object laagje voor laagje opbouwen. Ook verschilt het per techniek wat voor materiaal de printer als voeding kan gebruiken. Zo kan het zijn dat er gebruik wordt gemaakt van een vloeibaar materiaal, een poedermateriaal of juist hard kunststof dat tijdens het proces wordt gesmolten. De laagjes kunnen door bijvoorbeeld lasers, door een vloeibaar bindmiddel of door UV-lampen uitgehard worden.

3dArd gebruikt een zogenaamde FDM-printer. FDM staat voor Fused Deposition Modeling. FDM is een techniek waarbij een verplaatsbare spuitmond een lange, dunne draad thermoplastisch materiaal op elkaar legt. Laagsgewijs ontstaat zo een driedimensionaal object.

In de praktijk betekent dit dat er eerst een 3d model gemaakt wordt in een autocadprogramma of dat er bijvoorbeeld via Thingiverse een model gedownload wordt. Het 3d model wordt vervolgens in plakjes gesneden in een slicer-programma.

Het "plakjesbestand" wordt daarna in de 3d printer geladen en de printen begint met het onderste plakje te printen. Dit gebeurt door het leggen van dunne lijntjes (van 0,4 mm) plastic (filament), zo dicht naast elkaar, dat er een dun laagje plastic van ongeveer 0,1 mm ontstaat. Wanneer de eerste laag afgerond is wordt de tweede laag bovenop de eerste laag geprint en zo ontstaat er langzaamaan een 3d model. Bij een kubus van 10 cm worden er dus 100 mm gedeeld door 0,1 mm = 1000 laagjes bovenop elkaar geprint.

Het printen van een massieve kubus duurt daarom ongeveer 143 uur. Maar dit gebeurt dan wel met een zeer grote nauwkeurigheid!!

3dArd - Materiaal

3dArd print vooralsnog met twee soorten filament: PLA en ABS. In de toekomst worden de mogelijkheden van nylon en andere soorten filament onderzocht.

PLA

PLA staat voor Poly Lactic Acid (ook wel melkzuur genoemd) en is een thermoplast dat wordt gemaakt van zetmeelrijke planten. Denk daarbij aan maïs, suikerbiet, cassave, graan en suikerriet. PLA wordt dus gewonnen uit biologische bronnen en is biologisch afbreekbaar. De belasting voor het milieu is daardoor veel lager dan thermoplasten uit fossiele brandstoffen zoals ABS. PLA is sterk en zeer gebruiksvriendelijk. Het schijnt te ruiken naar pannenkoeken, maar 3dArd heeft meer een associatie met boerenkool.

ABS

ABS filament (Acrylonitrile Butadiene Styrene) wordt gemaakt van producten uit aardolie en is daarom minder milieuvriendelijk dan PLA. Het heeft een hoge smelttemperatuur dan PLA en is daardoor sterker en harder. ABS wordt door deze eigenschappen veelal gebruikt in onderdelen voor auto’s, muziekinstrumenten, golfclubs maar ook bijvoorbeeld in Lego. Het is zeer goed geschikt voor reparatie van materialen. Het ruikt zeker niet naar pannenkoeken.